CSA staat voor Community Shared / Supported Agriculture: landbouw in samenwerking met of gedragen door de samenleving.
Dit is een concept waarbij de boer en de consumenten/leden de handen in elkaar slaan. De leden betalen een vaste jaarlijkse bijdrage en de boer teelt in ruil een ruim assortiment seizoensgroenten. Er ontstaat dus een wederzijdse verantwoordelijkheid waarbij de boer tracht een zo goed mogelijke oogst te realiseren en de leden er voor zorgen dat hier een eerlijk loon tegenover staat.
CSA garandeert de boer financiƫle zekerheid en maakt het voor plaatselijke kleine tot middelgrote ecologische landbouwbedrijven mogelijk duurzaam te blijven bestaan. CSA-bedrijven creƫren op termijn lokale en vanuit de landbouw gedragen gemeenschappen waarin de leden een brede diversiteit aan verse voeding ontvangen, geoogst op hun toppunt van rijping en smaak, die een maximum aan voedingsstoffen bevatten.
Deze toename van consumentenparticipatie hangt samen met de grotere behoefte aan kennis over de oorsprong van ons voedsel en voor kortere ketens. De consument heeft een groeiend bewustzijn van maatschappelijke problemen zoals milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Zo biedt CSA kansen voor het versterken van consumentenvertrouwen in landbouw en voedselproductie.